Protestantse Kerk in Nederland
Petrakerk Veenendaal
 
 
Dopen in de Petrakerk

Ook kleine kinderen zijn welkom in het verbond met God.
Dopen in de Petrakerk

Voorgoed verbonden met de naam van God

'Gemeente van Christus.' Met die aanhef beginnen veel dominees hun preek. Hoe ga je nou deel uitmaken van die gemeente? Door de doop, het sacrament waarbij de predikant water sprenkelt op het hoofd van de dopeling. Meestal kleine kinderen, soms ook volwassenen.

Teken van verbondenheid

De doop symboliseert de verbondenheid met God. De dopeling wordt opgenomen in het verbond dat God met ons, mensen, wil sluiten. Dat is een blijde gebeurtenis. Een doopdienst is dan ook een beetje een feestdienst.

Handoplegging

Bij de doop spreekt de voorganger de naam van de dopeling hardop uit. Hij of zij verbindt die met de naam van God de Vader die mensen niet alleen laat. Met de naam van Jezus, Gods Zoon, die zegt: 'Heb elkaar lief.' En met de naam van de Heilige Geest, die inspiratiebron van het leven is. Met een handoplegging bekrachtigt de voorganger de doop.

Vragen

Bij de doop stelt de predikant vragen. Aan de dopeling zelf, als die oud genoeg is om daarop te antwoorden. Aan de ouders. Maar ook aan de gemeente. De vragen aan de dopeling zelf en de ouders betreffen hun intentie om in verbondenheid met God te willen leven. De vraag aan de gemeente betreft haar intentie om de dopeling(en) op te nemen als lid of leden van de gemeente. Door hardop met 'ja' te antwoorden, geven de dopeling, de ouders en de gemeente aan dat zij die intentie hebben.

Doopkaars

Als herinnering aan de doop krijgen dopelingen een doopkaars mee. Om aan te steken als er iets te vieren is of als het even donker in hun leven is. De vlam van de doopkaars is een teken dat Gods licht niet zal doven. Bij de kaars zit de doopkaart met daarop de naam van de dopeling en de datum van de doop.

Als u uw kind wilt laten dopen, kunt u contact opnemen met ons pastorale team.

terug
 
 
 

Inloggen


 

2e zondag van Pasen
datum en tijdstip 28-04-2019 om 09:30u
meer details

3e zondag van Pasen
datum en tijdstip 05-05-2019 om 09:30u
meer details

4e zondag van Pasen
datum en tijdstip 12-05-2019 om 09:30u
meer details

5e zondag van Pasen
datum en tijdstip 19-05-2019 om 09:30u
meer details

 
Kinderleerhuis start weer...
tekst
 
Link naar nieuwe website
link 
Stoelen- en bankenproef
 
Pastoraal meldpunt
meer
 
We zoeken een Jeugdwerker
Lees meer ...
 
Gemeente zoekt Predikant

Lees meer ...
 
Aanmelden voor de
Nieuwsbrief
 
wijdekerk

 
PGV-Vitaal Petrakerk
klik hier
Website voor de nieuwe wijkgemeente
Website 
 
Bestelformulier collectemunten
Klik voor de tekst
 
Privacyverklaring Protestantse Gemeente Veenendaal

Lees verder
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.